Om mörkrummet

Som medlem i föreningen får man tillgång till föreningens fullt utrustade mörkrum. I mörkrummet kan man framkalla film och göra förstoringar, och föreningen står för kemin som behövs. Film och fotopapper betalar man själv, och vi lägger regelbundet in gemensamma beställningar till större mörkrumsaffärer för att hålla nere priset lite.

I mörkrummet arbetar vi nästan uteslutande i svartvit, men utrustning för att framkalla färgfilm (C-41) och göra färgkopior (RA-4) finns.

Utrustning

Mörkrummet är fullständigt utrustat, med all utrustning du behöver för att framkalla och förstora bilder från negativ.

  • Förstorare för 135-format (35 mm), 120-format (6×6, 6×7, 6×9) och även för storformat (4×5″)
  • Framkallningstankar för 135- och 120-format, både stål- och plasttankar, i storlekar från 1 rulle 135-format till 7 rullar
  • Baljor för att framkalla kopior i storlek från 10×13 cm upp till 40×50 cm
  • Ett välbelyst rum för att granska kopior
  • Torkpress för att torka fiberbaserat fotopapper

Föreningen har även ett litet lager av fotopapper som medlemmar får använda fritt.

Den kemi vi arbetar med är huvudsakligen Agfa Rodinal, Kodak D-76, Kodak Dektol samt Ilford Rapid Fix.

Bokning

För att få låna mörkrummet behöver man en nyckel så man kommer in i lokalen. Vi ser gärna att du har framkallat själv förut och har fått en intro i mörkrummet innan du lånar mörkrummet själv – vi vill inte att du förlorar några bilder av misstag! All bokning sker normalt sett genom mörkrumsansvarig i Linslusens slack. Alla brukare av mörkrummet förväntas vara inne i mörkrumskanalen #mörkrummet på slack. Via mörkrumskanalen kan man få svar på frågor och hjälp.

För att få inbjudan till slack kan man kontakta styrelsen – hör av dig!